ZEKAKÜBÜ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PSİKOLOJİ NEDİR

Aşağa gitmek

PSİKOLOJİ NEDİR Empty PSİKOLOJİ NEDİR

Mesaj  Admin C.tesi Ekim 10, 2015 11:18 pm

Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını incelemekte olup, 125 yıllık bir geçmişe sahiptir. Sosyolojiden biyolojiye kadar çok geniş bir alanı içine almaktadır. Buna bağlı olarak psikoloji, insanların ve hayvanların davranışlarını inceleyen bir alan olduğu gibi, bu davranışların psikolojik, biyolojik ve sosyal yönlerini de incelemektedir. Mesleki anlamda psikoloji insanların duygu, davranış ve düşünceleri ile ilgili problemlerinin çözümünde kullanılmaktadır. Psikoloji bilgilerinin kullanılması alt alanlarına bağlı olarak değişiklik gösterse de araştırma, istatistiksel analiz, dili iyi kullanma ve empati gibi yetenek ve becerileri de gerektirmektedir.

Psikolog kimdir?

Psikologların üzerinde durduğu iki önemli konu vardır. Bunların birincisi beyin ve davranış ilişkisi, ikincisi ise çevre ve davranış ilişkisi olarak belirlenmiştir. Araştırmalar ile ortaya konan kuramlar denenir ve ulaşılan yeni bilgiler psikologlarca uygulamalar için kullanıma sunulur. Bunun yanında, psikologlar birey ve toplumların değişkenlik gösteren ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni yaklaşımları da geliştirir ve uygulama alanına sunarlar.

Geniş bir alana sahip olan psikolojide, psikologlar hem temel hem de uygulama noktasında geniş çaplı araştırmalar yapmaktadırlar. Bununla birlikte toplumda yer alan örgütler ve diğer kurumlara danışmanlık vermektedirler. Klinik psikoloji gibi lisans eğitiminin üstünde eğitim alan bazı psikologlar kişilere tanı koymakta ve tedavi etmektedirler. Lise düzeyinde ve yüksek öğrenimde psikoloji dersleri vermekte, farklı testlerden yararlanarak kişilik ve zeka ölçümleri yapmaktadırlar. Kişilerin birbirleri, doğa ve makinelerle olan ilişkilerinin nasıl olduğunu araştırarak iyileştirme yönünde çalışırlar.
PSİKOLOJİ NEDİR 52566310
Psikolog mesleğini yapanlar bir takım konularda bağımsız hareket ederken, doktor, hukukçu, bilgisayar uzmanı, mühendis, polis, eğitim görevlisi ve yönetici gibi görevler üstlenerek toplumun neredeyse her alanında yer alırlar. Mesela, bireyin stresini yenerek performansını arttırmasını amaçlayan programlarda yöneticilik yaparlar veya sporcuların motivasyonunu yükseltmek amacıyla onlarla da çalışırlar. Adli davalarda hukukçulara danışmanlık hizmeti sağlarlar. Okullar ile ilgili reform çalışmalarında eğitimcilere, psikiyatri kliniklerinde psikiyatristlere, onkoloji, pediatri ve nöroloji kliniklerinde uzman hekimlere katkıda bulunurlar. Yangın ya da kaza gibi felaketlerin akabinde kazazedelere psikolojik destek sağlarlar.



Psikolojinin ihtiyaç duyulduğu alanlar gün geçtikçe daha da artış göstermektedir. Toplumlardaki problemlerin çoğunun altında yatan nedenlerin insan kaynaklı olduğunu düşündüğünüzde, psikolojinin çok geniş bir alanda ihtiyaç olduğunu görmek mümkündür. Bir diğer deyişle insan ve hayvanların olduğu her yerde psikoloji ve psikolog vardır denilebilir. Mesela, uyuşturucu kullananlar, bireysel ilişkilerde güçlük yaşayanlar, çevreye ve kişinin kendisine zarar verdiği davranışlar psikologların ilgi alanındadır.

Her psikolog, bilimsel olarak bilgi toplarlar ve bunları analiz ederler. Bu bilgiler ışığında önleme ve müdahale yöntemleri geliştirerek problemlerin çözülmesine katkı sağlarlar. Bugün, çalışan kadın sayısındaki artışa bağlı olarak kadınların işverenlerinden ailesel ihtiyaçlarına yönelik çalışma ortamı ve yapılanmaları istemekte, psikologlar da bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için işverenlerle birlikte çalışmalara katılmaktadır.Tüm bunların yanında bireylerin öğrenme ve bellek ile ilgili araştırmalarda elde edilen gelişmelerle, beden ve ruh sağlığının önemi psikolojiyi her zamankinden daha önemli kılmaktadır. Beden ve ruh sağlığının önemini en iyi gösterebilecek olan örnekleri sıralamak gerekirse; aşırı derecede yarışmacı, aşırı telaşlı, sabırsız ve aceleci, birçok işi aynı anda yapmaya çaba sarf eden, başka kişilere karşı negatif davranış ve inanç halinde olan A tipi kişilik özelliği gösteren kişilerde ani kalp krizlerinin en önemli tetikleyicileri olmasıdır.

Psikologlar işlerini severek ve isteyerek ifa ederler, çünkü sahip oldukları meslek oldukça heyecan verici ve sürükleyicidir. Bireylerdeki düşünce, duygu ve davranışlarının değişiklik göstermesi, sosyal ilişkilerinin düzelmeye başlaması psikologları mutlu eden unsurlardır. Bunun nedeni ise, psikologların tüm yoğunluklarını bireylerin günlük hayatlarında yaşadıkları duygusal, davranışsal, düşünsel ve ilişkisel problemlerine adamalarıdır.

Duygu, düşünce ve sosyal ilişkilerde problemler yaşanıldığında kesinlikle psikolojik destek alınmalıdır. Burada önemli olan şey, alınan bu desteğin doğru yerden ve doğru psikologlardan alınmasıdır. Psikolojiye olan ilginin artış göstermesi, psikoloji alanında eğitim görmemiş bir çok kişinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Psikolojik destek almak oldukça hassas ve önemli bir konudur. Yapılabilecek en ufak bir hata bile bireyin ruh sağlığını tehdit edebilmektedir. Psikoloji konusunda sadece birkaç günlük seminerler alan pek çok uzman olmayan ve yetkisi bulunmayan kişi bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmesi ve araştırılması önemli konuların başında gelmektedir.

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 5221
Kayıt tarihi : 27/01/08

https://zeka.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz