ZEKAKÜBÜ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZAYILAMA İLE İLGİLİ YİRMİ YANLIŞ

Aşağa gitmek

ZAYILAMA İLE İLGİLİ YİRMİ YANLIŞ Empty ZAYILAMA İLE İLGİLİ YİRMİ YANLIŞ

Mesaj  Admin Ptsi Kas. 10, 2008 6:34 am

Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak imkansızdır: YANLIŞ

Fazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak, çok kolay olmasa da, kesinlikle mümkün, sık sık alıp verilen kilolar, kilolardan kurtulmanın imkansızlığının değil, yapılan yanlışların sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Maydanoz suyu zayıflatır: YANLIŞ

Maydanoz, idrar söktürücü etkisi olan bir bitki. Düzenli olarak maydanoz suyu içen kişiler, idrar kaybı nedeniyle kendilerini hafiflemiş hissediyorlar. Tartıdaki rakam da biraz daha az olabiliyor. Ancak bunu yapmanın gerçek kilo kaybına ve yağ yakılmasına hiç bir faydası yok.

Sabahları aç karnına limonlu su içmek zayıflatır: YANLIŞ

Limonun barsakları çalıştırıcı özelliği vardır, ancak soğuk yada ılık suyun veya limonlu suyun zayıflatıcı hiçbir etkisi yok.

Saatli olarak, düzenli ve sık yemek yemeli: YANLIŞ

Yemeği saatle değil, vücudunuzdan gelen sinyallere göre yiyin. Eğer kendinizi aç hissediyorsanız mutlaka bir şeyler atıştırın. Bunun mutlaka, donanımlı bir öğün olmasına da gerek yok. 1 bardak ayran, 1 adet meyva, 1 avuç leblebi, yarım paket diyet bisküvi açlığınızı kesmeye yardımcı olabilir. Kendinize acıkmaya karşı her zaman acil bir çıkış yolu bulun.


Az yiyerek kilo probleminden kurtulunabilir: YANLIŞ

Şişmanlığa neden olan gizli bir metabolik hastalığınız varsa, İstediğiniz kadar az yemek yiyin, kalıcı kilo veremezsiniz. Bunun mümkün olması için hayat boyu sürecek bir beslenme sistemini benlmseniz gerekiyor. Bu doğru beslenme sistemi içinde bazı akıllı besinleri bilerek seçmek, şişmanlık dediğimiz hastalıkla başetmede altın kurallardan birisi kabul ediliyor.

Kilo vermek için ilaç kullananlar kolay yolu seçenlerdir: YANLIŞ

Çok ciddi kilo problemi bulunan kişilerde, gerekli testler yapıldıktan sonra, doktor kontrolünde İlaç tedavisi de uygulanabiliyor. İlaç tedavisi, 1997 yılından beri tıbbi tedavinin bir parçası olarak kullanılıyor. Etkileri klinik olarak kanıtlanmış bu ilaçlar doğru kullanıldığı zaman çok yararlı sonuçlar alınması mümkün olabiliyor. Ancak bu ilaçları, gıda takviyeleri ile karıştırmamak gerekiyor.


Bir kez kilo almaya başladınız mı, zayıflayamazsınız: YANLIŞ

Eğer kilo almaya başladığınızda buna neden olan faktör bulunur ve tedavi edilirse, zayıflamanız ve bunu bir ömür boyu korumanız mümkün olabiliyor. Bütün diğer hastalıklarda olduğu gibi şişmanlıkta da erken teşhis çok önemli.


Mucize diyetlerle hızlı kilo vermek mümkün: YANLIŞ
Günümüz tıbbında, şişmanlık hastalığının çözümü için ne yazık ki, mucize bir diyet, mucize bir ilaç ve mucize bir cerrahi yöntem yok. Sağlıklı bir tedavi ve kalıcı kilo kaybı İçin mutlaka biraz sabırlı olmak gerekiyor.


Fazla kilo estetik bir problemdir: YANLIŞ

Fazla kilo ve şişmanlık muhakkak tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalık olarak kabul edilmeli. Kalıcı olarak fazla kilolardan kurtulmak da mümkün. Öncelikle yapılması gereken, şişmanlıkla birlikte görülen hastalıkların tedavisi ve bununla birlikte kişiye ömür boyu sürecek yeni bir davranış modelinin öğretilmesi olmalı.


Kısa vadede hızla fazla kilolardan kurtulmak mümkündür: YANLIŞ

Bir an önce zayıflamak isteyen insanlar bazen sağlıklarını bozma pahasına akla hayale sığmayacak yöntemleri deneyerek, kısa vadede kilolarını vermek istiyorlar. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan ve tıbbi olamayan zayıflama takviyeleri veya çok düşük kalorili diyetler ile zayıflasalar bile yaşam tarzlarını değiştirmedikleri için eski kilolarına geri dönerler.


Bazı diyetlerle bölgesel incelme mümkün: YANLIŞ

Herkesin genetik olarak yağ dokusunun fazla olduğu bir bölüm var. Bu doku kimi kişilerde basenlerde, kimisinde göbek çevresinde, kimisinde kollarda olabiliyor. Sadece basen eritmeye veya kol inceltmeye yarayan bir diyet yok. Ancak sağlıklı beslenme ile birleştirilmiş bir egzersiz planı uygulayarak sorunlu bölgeleri nispeten daha iyi inceltmek mümkün olabilir.

Kahvaltı etmezseniz kilo veremezsiniz - YANLIŞ

Güne iyi ve zengin bir kahvaltıyla başlamak elbette en ideal olanı... Ancak, bazılarının sandığı gibi bunu yapmamak kilo vermenin önünde büyük bir engel olarak durmuyor. Eğer kendinizi aç hissetmiyorsanız, bir adet meyveli yoğurt da iyi bir kahvaltı olabilir unutmayın.


Protein ağırlıklı yemek sağlıklı kilo kaybı sağlar: YANLIŞ

Protein ağırlıklı beslenmede vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcıyor ve zayıflama olabiliyor. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağ da vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve korener kalp hastalıkları ortaya çıkabiliyor, Gut hastalığı gelişebiliyor. Ayrıca proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çekiyor ve bu da kemik erimesine neden oluyor. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak yaşama riskiyle karşı karşıya kalıyorsunuz.


Makarna, pilav,ekmek gibi karbonhidratlar diyetten çıkarılmalıdır: YANLIŞ

İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanıyor. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına geliyor. Vücut da enerji elde edbilmek için kas ve karaciğerdeki glikojen depolarını kullanıyor. Yani sudan kilo veriliyor, şişmanlığın nedeni olan yağ dokusu olduğu gibi yerinde kalıyor. Normal beslenmeye geçildiğinde ise iki kat daha fazla kilo alıyorsunuz.

Spor sırasında vücuda naylon poşet sarmak kilo verdirir: YANLIŞ

Bu yaygın olarak duyulmasına rağmen son derece yanlış bir bilgi. Terlemenize yol açsa da daha fazla kilo vermeniz için size yardımcı olmuyor. Üstelik, doku zedelenmesine yol açmak gibi riskleri var.


Meyve yemekten 2 saat sonra yenmeli yoksa bütün yenilenler yağa dönüşür: YANLIŞ

Eğer doymuyorsanız ikinci tabak yemek yemek yerine, 1 adet meyve yemek daha az enerji alımına yani daha az yemeye neden olabiliyor. O nedenle doymuyorsanız, ikinci tabak yemek yerine 1-2 tane meyve yemek çok daha iyi bir yaklaşım. Yemekle beraber yenen meyvenin yenilenleri yağa dönüştüreceği de yanlış bir bilgi.



Aç kamına spor daha çok kilo kaybettirir: YANLIŞ

Aç karnına spor yapmak çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle, aç karnına asla spor yapmayın. Spor yapmak İçin en İdeal zaman yemeklerden 1.5 - 2 saat sonrası olarak kabul ediliyor.


Kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünler güvenlidir: YANLIŞ

Her bitkisel ürünü yararlı kabul etmek mümkün olamaz. Vücudun hangi takviyeye ihtiyacı olduğunu bilmeden alınan ve sağlık bakanlığının denetiminden geçmeyen ürünler doğal olsalar bile çok zararlı olabiliyor.

[b] Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır
: YANLIŞ

Sauna gibi sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen yağ değil, sudur. Bu gibi sıcak ortamlar, organizmanın toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini, kırgınlığın atılmasını sağlar ancak zayıflatmaz. Hatta kilo kaybetme açısından bakacak olursak, soğuk sıcaktan daha etkili. (Vücut ısı üretmek için daha çok kalori harcıyor)


Yemeğe çorba ile başlayanlar daha az yer: YANLIŞ

Yemeğe çorba ile değil salata, yoğurt ve su ile başlamalısınız. Bir lokma salata, bir lokma yoğurt, bir yudum su için. Salata ve yoğurt bittikten sonra çorbanızı için. Ve çorbanız bittikten sonra ana yemeğe geçin. Ana yemeğiniz bittikten sonra kendinizi doymamış hissediyorsanız, 1 bardak su için ve hala doymamışsanız 1 tane meyve yiyin. Bu şekilde yemek yemek sizi daha uzun süre tok tutar.

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 5221
Kayıt tarihi : 27/01/08

https://zeka.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ZAYILAMA İLE İLGİLİ YİRMİ YANLIŞ Empty Geri: ZAYILAMA İLE İLGİLİ YİRMİ YANLIŞ

Mesaj  Admin Ptsi Kas. 10, 2008 6:45 am

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın kilo veremiyor musunuz? O zaman doğru bildiğiniz yanlışları tekrar incelemekte fayda var!

1: Patates ve ekmek kilo aldırır:

Aslında tam tersidir diyebiliriz. Nişasta içeren sebzeler ve ekmek (sadece kepek ekmeği), vücudunuzda beyinden kaslara kadar ihtiyacınız olan kaliteli karbonhidratı içerirler. Elbette ekmeğinizin üzerini tereyağı ile kaplar veya patatesi haşlanmış değil de kızartma olarak tercih ederseniz, kalorileri üçe dörde katlarsınız.

2: Yemekten önce bir bardak su içmek iştahı keser:

Hem evet hem de hayır diyebiliriz. Su eğer yemekle birleştirildiyse, iştahı hafifletmekte yardımcı olur. Örnek olarak, çorba ve meyve suyunu gösterebiliriz. Yapılan bir araştırmada, bir grup kadına tavuk çorbası içirilirken, diğer gruba ise bir bardak su ve pirinçli tavuk yemeği yedirildi. Dr. Elizabeth Somer önderliğinde yapılan bu çalışmada, tavuk çorbası içen grup kendini daha doymuş hissederken, bunun yanında yüzde 27 daha az kalori almış oldu. Bu kuralın sadece bir istisnai durumu bulunuyor…Bazen açlık ve susuzluğu karıştırıyor olabilirsiniz. Kendinizi çok aç hissettiğiniz zamanlarda büyük bir bardak su için. Biraz bekledikten sonra hala açlık hissetmiyorsanız, vücudunuzun o an neye ihtiyacı olduğunu çözüp, gerekeni yapmışsınızdır.

3: Karides, istridye gibi su kabukluları, kolestrol açısından çok zengindir.

Bir tarafta bu önermenin doğruluk payı vardır. Bir avuç karidesin, günlük kolestrolünüzün 3/1 fazlasına denk geldiği de doğrudur. Fakat ilginç olan bir durum var ! Karidesler doymuş yağ oranı açısından düşük değerlere sahiptir ve sağlıklı omega 3 yağ asitlerini bünyelerinde bulundururlar. Güney Kaliforniya Üniversitesi kapsamında yapılan çalışmada, karides ve diğer su kabuklularının her hafta 1 kez tüketilmesinin, kalp krizi riskini %59 azalttığı ortaya çıkıyor.

4: Ara sıra yenilen fast-food zararlı değildir.

Aslında bu noktada 'ara sıra' teriminin sizin için ne ifade ettiği önemlidir. Eğer 'ara sıra' sizin için her Cuma akşamı demekse, bu önerme sizin için doğru olmaz. Eğer her birkaç ayda bir anlamına geliyorsa ve vücut ölçüleriniz sağlıklı değerlerdeyse, hatta bol sebze, badem, ve tam buğday tüketiyorsanız doğrudur. Ama çok azımız tamamen istediğimiz vücutlara sahibiz. Eğer canınız çekiyor ve fast-food yemek istiyorsanız, sonrasında 1-1.5 saat yürümeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

5: Kadınlar menapoz sonrası doğal olarak kilo alırlar.

Evet suçlanabilecek birçok şey var! Akneden tutun da pre-menstural sendromun dahilindeki hormon değişikliklerine kadar! Bu noktada, fiziksel egzersizlerin kesilmemesi gerekiyor. Eğer ki düzenli egzersize devam edilirse, birbirini takiben aynı sonuçları veren çalışmaların ışığında, kadınların menopoz sonrası kilo almamaları sağlanabiliyor. Tek sır egzersizde

6: Gazlı içeceklerin diyetleri zarar vermez.

İlk olarak size gerçek öneriyi verelim. Su, taze sıkılmış meyve suyu ve yeşil çaydan asla vazgeçmeyin. Bu içecekleri diyet gazlı içeceklerin yerine mümkün olduğunca fazla tüketin. Hem diyet hem de diyet olmayan gazlı içecekler, böbrek rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları riskini artırır, bununla beraber diş minelerine zararlı asitleri barındırırlar.


KİLODA 4 BÜYÜK YANLIŞ

(Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU)


Kıştan kalan birkaç kilo fazlayı verme telaşı bu yıl erken başladı. Yaz yaklaştıkça okurlardan gelen "kilo derdimize bir çare" çağrıları, belki de bu nedenle sıklaştı.

Size çözümlerden önce, yapmamanız gereken dört önemli yanlışı hatırlatmayı düşünüyorum. Fazla kiloluluk veya şişmanlık sorunu olanların yaptıkları birçok yanlış var, ama dört ortak yanlışın çok sık yapıldığı anlaşılıyor. İşte o yanlışlar...

YANLIŞ 1

Yağı azaltırsam, daha kolay kilo veririm

Kilo vermeyi planlayanların çoğu zaman farkına bile varmadan yaptıkları bir yanlış bu. Nedeni "Yağ kaybı için az yağ yemek şart" düşüncesidir. Eğer yiyeceklerinizdeki yağ miktarını azaltırsanız aynı anda karbonhidrat miktarını arttırmak zorunda kalırsınız. Yani (yeteri kadar doymadığınızdan) daha çok şeker, patates, beyaz pirinç, unlu yiyecekler ya da makarna yemeye başlarsınız. Bu durumda kalori tasarrufu yapacağım derken daha fazla kalori alırsınız. Bu yiyecekler kan şekeri ve insülin düzeylerini hızla ve çok fazla artırdıklarından aldığınız fazla kaloriler kolayca yağa dönüşür. Kısacası bu çok önemli yanlışın bedeli kanda trigliseridin, şekerin artması, iyi kolesterol HDL’nin azalması ve kalça genişliğinizin biraz daha fazlalaşmasıdır.

Düşük yağlı diyetleri yapanları ikna eden en önemli önerme "vücutlarında biriken yağın nedeninin yiyeceklerdeki yağ olduğu" yanlışıdır. Gerçekten de yağdan alınan kaloriler, protein ve karbonhidrattan daha fazla olabilir. Ama ne var ki, besinlerden alınan yağların azaltılması kilo kontrolünde işe yaramıyor. Yiyeceklerindeki yağ miktarını, yüzde 40-45’lerden yüzde 30’lara indiren Amerikalılarda şişmanlık sorunu ikiye katlandı. Günlük enerjilerinin neredeyse yüzde 40’ını yağlardan karşılayan zeytinyağı düşkünü Giritlilerin ise böyle bir sorundan haberleri bile yok.

YANLIŞ 2

Tatlı-unlu hiçbir şey yememeliyim

Kilo yönetimini sabote eden yanlışlardan biri de "enerji yoğunluğu" düşük diyet ürünlerinden veya popüler diyet planlarından medet ummaktır. Bu düşünce ve yaklaşım da en az düşük yağlı beslenme yanlışı kadar sık yapılmaktadır. Sadece lahana veya kabak çorbası yiyerek ara öğünlerde yalnızca diyet ürünleri tüketerek ana öğünleri "3S Formülü" (salata, sirke, su) geçiştirerek kilo vermeye çalışanlar kısa bir süre sonra pes etmektedir. Bu yaklaşımla kısa vadeli bazı başarılar sağlansa bile yine aynı tehditler kısa sürede kapımızı çalacaktır: Lezzetsizlik, tekdüzelik ve sosyal yaşama uyumsuzluk bu "lezzet mağduru diyetleri" de kısa sürede rafa kaldırmanıza yol açacaktır. Kısacası, tatlı ve unlu karbonhidratları tamamen unutmak da yeteri kadar iyi sonuç vermiyor.

YANLIŞ 3

Aç kalırsam kilo veririm

Kilo verme yolculuğunu sabote eden önemli bir yanlış daha var. Bu, çok önemli bir yanlış olmasına rağmen hep gözden kaçar: Hareketsizlik. Eğer sadece kilo vermeyi değil, aynı zamanda formda biri olmayı ve ulaştığınız kiloyu korumayı düşünüyorsanız, ne yapın yapın hareketlenin! Her insana ayrı bir beslenme planı gerektiği, her insanın diyet yaklaşımının ona özel olarak hazırlanması gerektiği doğrudur. Ama hareket etmenin ve kas yapmanın yağ yakması herkesin ortak noktasıdır. Yeteri kadar fiziksel aktivite göstermek, metabolizmanızın ihtiyaç duymadığı fazla kalorileri yakmanızı sağlar (artmış enerjinin yağ olarak depolanmasını önler). Kaslarınız, siz uyarken bile sürekli enerji kullandığı, hele bir de merdiven çıktığınızda yüzme, tenis, bisiklet, kayak gibi egzersizleri yaptığınızda bir "yağ yok edecisi" gibi davrandığı için kilo kontrolünüz kolaylaşıyor.

YANLIŞ 4

Şimdi alayım sonrası kolay


Kilo sorunu olanların ortak bir günahı daha var: Sadece kilo vermeye takıntılı olmak. Kilo sorunlarına çözüm aradığım insanların çoğunun bu yanlışın da çoğu zaman farkına varmadıklarını görüyorum. Birçoğunun kilo almanın kazanılan gereksiz yağlardan kurtulmaktan çok daha kolay olduğundan haberi bile yok! Kilo vermek hem zor bir süreçtir, hem de siz kilo alıp verdikçe vücudunuz kilo almaya müsait hale gelir. İşin kötüsü "Aldığım kiloları nasıl olsa veriyorum. Onun için 3-5 kilo almamda mahsur yok" diye düşünenleri bekleyen bir başka tehlike daha var: Gözlemlerimiz tekrarlanan kilo alma-verme süreçlerini sadece kilo almayı kolaylaştırdığını değil, aynı zamanda kilo vermeyi de güçleştirdiğini, hatta imkansız hale getirdiğini gösteriyor.

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 5221
Kayıt tarihi : 27/01/08

https://zeka.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz