ZEKAKÜBÜ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZEKAYI ARTIRMANIN YOLLARI

Aşağa gitmek

ZEKAYI ARTIRMANIN YOLLARI Empty ZEKAYI ARTIRMANIN YOLLARI

Mesaj  Admin C.tesi Ara. 27, 2008 2:20 am

Hangimiz bir gün yataktan kalkıp da daha akıllı olduğumuzu görmek istemeyiz ki? Bu dilek her ne kadar ütopik olarak görülse de bir bilim adamının yöntemi, 1 hafta gibi kısa bir sürede, zekayı yüzde 40 oranında artırmanın mümkün olduğunu ortaya koydu. Beynin herhangi bir kas gibi olduğunu ve egzersizlerle güçlenebileceğini öne süren İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nin Biyomedikal Bölümü’nden Prof. Mark Lythgoes’in 1 hafta süren programı BBC’de yayınlandı. Programa katılan 100 kişinin IQ’larında, yüzde 40 oranına varan artış görüldü. Bu artış katılımcıların programa katılmadan önce girdikleri testle, programdan sonra uygulanan test sonuçları karşılaştırılarak elde edildi.

İşte bir haftalık program

Cumartesi: Dişinizi her zaman kullandığını elinizle değil, diğeriyle fırçalayın. Ve gözünüzü kaparatak duş alın.

Pazar: Sabah saatlerinde bulmaca çözün. Ve kısa yürüyüşe çıkın.

Pazartesi: Akşam yemeğinde yağlı balık yiyin. İşe ya yürüyerek ya bisikletle ya da daha önce kullanmadığınız bir araçla gidin.

Salı: Sözlükten bilmediğiniz sözcükleri öğrenin. Ve bunları günlük konuşmanızda kullanmaya çalışın.

Çarşamba: Yoga, Pilates ya da meditasyon derslerine katılın. Daha önce tanımadığınız bir insanla konuşun.

Perşembe: İşe daha önce kullanmadığınız bir yoldan gidin. Televizyondaki ciddi bilgi programlarını izleyin.

Cuma: Alkol ve kafein tüketmekten kaçının. Alışverişe çıkarken listeyi ezberlemeye çalışın

****

Beyni zinde tutmak

İngiliz The Times gazetesi, Oxford ve Harvard üniversitesi bilimadamlarının “beyni genç tutmak” üzerine yaptığı araştırmaları yayınladı. Zinde bir beyin için:

Terleyin: Egzersiz, verimli çalışmak için bol oksijene ihtiyaç duyan beyin hücrelerinin gıdası gibidir. Böylece beynin öğrenme ve hatırlama becerisi güçlenir.

Balık yiyin: Yüksek Omega-3 içeren sardalya ve ton gibi yağlı balıkları tüketmek zekayı attırır. Konsantrasyon ve okuma yeteneğini geliştirir. B vitamini ve protein açısından zengin besinler de seratonin içerdiği için beyindeki iletişim hızlanır.

Lavanta koklayın: Lavanta kokusu işe konsantrasyonu artırır. Özellikle öğle aralarında, çalışmaya başlamadan önce lavanta koklayın.

Mola verin: Uzun ve aralıksız çalışma saatleri ters etki yaparak beynin verimini düşürür. Araştırmalar her 40 dakikalık çalışmadan sonra 20 dakikalık ara vermenin, sonraki 40 dakikaya hazırlanmak için gerekli olduğunu savunuyor.

İyi bir uyku çekin: Gece 7-8 saatlik uyku beyin performansını en üste taşır. Ayrıca gün ortasında 30 dakikalık bir kestirme beynin şarj olmasını sağlar.

Sakız çiğneyin: Sakız çiğneme beyne giden kanı yüzde 20 artırıyor. Böylece hafızayı kuvvetlendirip, stresi azaltıyor.

Su için: Yüzde 80’i su içeren beynimiz su içmediğimizde küçülüyor. Bu sebepten her gün 1.5- 2 litre arasında su içmek gerekiyor.

Kırmızıya bakmayın: Kırmızı görmek özellikle sınavda başarıyı düşürüyor ve öğrencide motivasyon düşüklüğü yaratıyor.

Seks yapın: Orgazmla sonuçlanan bir seks veya hamilelik süreci, kadınların beyinlerindeki prolaktin hormonunun ve beyin hücrelerinin artmasını sağlıyor.

Sıcak çikolata için: Yatmadan önce içilecek bir bardak sıcak çikolata zekayı arırıyor. Kakao özellikle yaşlıların zihnini açıyor.

Rock dinleyin: Araştırmalar rock müziğin de, klasik müzik kadar öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırdığını gösterdi.

Rahatlayın: Rahat bir yere oturup gözlerinizi kapayın ve ayaklarınızdan boynunuza kadar tek tek kaslarınızın gevşediğini hissedin. Gerginliği atmak, sınavdaki başarınızı yükseltecektir.

Yetenek geliştirin: 6 yaş grubu üzerinde yapılan araştırmalara göre müzik ve resim gibi konularda eğitim gören çocukların IQ’ları daha yüksek oluyor.

Sınırlı teknoloji: SMS ve e-mail’i fazla kullanmak ve çok televizyon seyretmek zeka seviyesini düşürüyor.

Beyin jimnastiği yapın: Akıl oyunları oynayarak, bulmaca ve zeka testleri çözerek beyninizi zinde tutabilirsiniz.

Alkol almayın: Alkol beyin hücrelerini öldürerek, öğrenme ve hafıza bölgesine zarar verir.

Beyninizi çalıştırın!
Beyin de kaslarımız gibi çalıştıkça gelişir, çalışmazsa zayıflar. Eğer fiziksel egzersizler gibi düzenli olarak çalışılırsa beyniniz çok daha güçlü ve hazırlıklı olacaktır. Eminim bu konuda bir çok ruhsal vb. derin metodlar mümkündür ama size burada en basitlerini önereceğim.

Size önereceklerim beyninize nasıl egzersiz yaptırarak onu taze tutacağınızı gösterecek;

1. Düzenli olarak bulmaca çözün. Kare bulmaca, sudoku (bu hafta sudoku nasıl kolay çözülür konulu bir yazı yazmayı planlıyorum) ya da diğer zeka bulmacaları. Türkiye Zeka Vakfı sitesini önerebilirim: http://www.tzv.org.tr/

2. Bir müzik aleti çalın. – Kötü bile çalsanız olsanız farketmez. Bilmiyorsanız da öğrenmeye başlamak için geç sayılmaz. Size uygun bir müzik aleti mutlaka vardır.

3. Resim, çizim yapın. – Sizden Hikmet Onat olmanızı istemiyorum tabii ki ama bir tuval’in karşısına geçin ve içinizden gelenleri çizmeye çalışın. Ya da bir kağıt-kalem ile bir şeyler karalayın. Kendiniz için bir şeyler çizin.

4. Yeni bir dil öğrenin. – Her dil yeni bir insandır. Her dil ile beyninizi yeni bir şekilde çalıştırmayı öğrenirsiniz. Farklı bir düşünme ve söyleme biçimi tecrübesi kazanırsınız. Son dönemde Osmanlıca’ya olan genel ilgi belki sizi de çeker.

5. Jonklörlük öğrenin. (Jonklör: Genellikle sirklerde elinde topları ve başka cisimleri sallayan, çeviren görevli. (canbaz))
Bu egzersiz ile konsantrasyon ve el-göz ilişkisini mükemmel hale getirebilirsiniz. Aynı zamanda stres atmanıza ve beyninizi dinlendirmeye çok yarayacaktır.

6. Satranç, Tavla ve GO oynayın! - Benim çocukluk favorim satranç, gençlik ve yetişkinlik favorim GO oldu. Bu muhteşem ve klasik oyunlar beyninizi geliştirmek için birebirdir.

7. Bilgisayar Oyunu Oynayın. - Strateji ve bulmaca oyunları oldukça işe yarar. Benim uzun süredir favorim hala Age of Empire.

8. Yazın! - Şiir yazın, hikaye yazın, anılarınızı yazın, burada blog açıp yazın. Yazı yazmak yaratıcı güçlerinizi harekete geçirmede çok önemli fonksiyona sahiptir.

9. Rol Yapın. – Herhangi bir ruh durumunuzu hayal edip onun rolünü yapmaya çalışın. Bu konuda drama çalışmaları yapılan yerler mevcut. Bu beyninizin iş dışındaki yani mantıksal dengeleri kurmayan tarafını harekete geçirmeye var. Kendi başınıza veya arkadaşlarınızla sessiz sinema oyununu bir cümle, atasözü vb. için yaparakta gerçekleştirebilirsiniz.

10. Seyahat edin. – Farklı kültürleri ve yerleri görmek beyninizi çalıştırır. Herkesin sizin gibi yaşamadığını, düşünmediğini ve davranmadığını görmek beyininiz için oldukça iyi bir egzersizdir.

Sizin önerebileceğiniz beyin çalıştırıcı - geliştirici egzersizler var mı?
(SAVAŞ ŞAKAR)

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 5221
Kayıt tarihi : 27/01/08

https://zeka.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz