ZEKAKÜBÜ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EVDE TURŞU YAPIMI

Aşağa gitmek

EVDE TURŞU YAPIMI Empty EVDE TURŞU YAPIMI

Mesaj  Admin Paz Mayıs 14, 2017 5:18 am

Mert Eren
Turşu kurarken çok önemli bazı noktalar vardır. Her şeyden önemlisi temizlik, hijyendir ve iyi malzeme seçimidir. Turşu için seçtiğiniz malzemelerin sert ve diri olması, turşunun da iyi olmasını sağlar. Aynı şekilde bu malzemelerin de çok iyi yıkanması şarttır. İyi yıkanmamış malzemeler bakteri barındırdıkları için turşunun bozulmasına yol açacaktır.

Turşu tuzu seçerken salamura tuz tercih etmeniz gerekir. Salamura tuz aynı zamanda turşunun çabuk olgunlaşmasını, kolay erimeyi sağlar.

Turşu yaparken tuz oranı da çok önemlidir. Turşunun tuz oranını ayarlarken çok basit olan yumurta testini kullanabilirsiniz. Tuzlu suyu hazırladığınızda içerisine yumurtayı bıraktığınızda yumurtanın yüzdüğünü göreceksiniz. O zaman tuz miktarı yeterli demektir. Ancak yaptığınız turşu çok tuzlu olursa, turşu suyu su ile seyreltilebilir. Fakat bu durumda turşunun çabuk bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekecektir.

Turşu kurarken olgunlaşmaya yardımcı olması açısından içerisine nohut taneleri kullanabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız aromatik bazı otlar turşunun hem tadını farklılaştırır, hem de lezzetli bir aroma katar.

Salatalık turşusu tarifi

Salatalık turşusu yapmak için küçük kornişon, iri kornişon veya Çengelköy salatalığı ya da badem adı verilen minik salatalıklardan kullanabilirsiniz. Turşu için içi çekirdekli olan büyük boy salatalıklar uygun değildir.

Salatalık turşusu yaparken uzun sapı varsa alın, daha sonra sivri bıçak yardımıyla salatının üzerine küçük delikler açın. Salatalıkları kavanoza yerleştirin. Ardından üzerine nohutları ve sarımsakları yerleştirin. Arzuya göre nane yaprakları ekleyin. Olgunlaşmayı daha iyi sağlamak için limon dilimleri ekleyebilirsiniz.

Turşu suyu malzemeleri:
- 2 litre su
- 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu (salamura tuz)
- 1,5 bardak üzüm sirkesi

Turşu kurarken kullanacağınız tuz normal sofra tuzu olursa turşu çok tuzlu olur. Turşu kurarken iri tanecikli kaya tuzu kullanmanız gerekir.

Turşu suyunu hazırladıktan sonra yumurta ile test yapın. Yumurtayı turşu suyun içerisine bıraktığımız zaman yüzmesi gerekir. Bu tuzunun az olmadığını belirtir. Turşu suyunu hazırladıktan sonra kavanoza ilave edin.

Maydonozun saplarını ayıklamadan yaptığımız turşunun üstüne kapatacak şekilde bastırarak ilave edin. Bu turşunun üste çıkmasını engeller, bozulmamasını sağlar. Ayrıca turşuya hoş bir koku ve aroma katacaktır.

Yaptığınız turşuyu serin bir yerde ışık görmeyecek bir şekilde saklayın. 3-4 hafta içerisinde olacaktır. Afiyet olsun

Yaptığınız turşu çok tuzlu olursa, turşu suyu su ile seyreltilebilir. Ancak bu durumda bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekecektir.

Karışık turşu tarifi

Turşu suyu malzemeleri
- 2 litre su
- 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu (salamura tuz)
- 1,5 bardak üzüm sirkesi

Turşu yapılışı
- Salatalıkları küçük küçük delin.
- Kırmızı domatesleri bütün şekilde ilave edin.
- Malzemenizi kavanozun içerisine mümkün olduğunca her malzemeden her katta bulunacak şekilde yerleştirin.
- Aralarına nohut ve sarımsak ilave edin.
- Kavanozun kenarlarına limon dilimleri yerleştirebilirsiniz.
- Kırmızı lahanaların 1 tanesinin ortasına yerleştirin.
- Malzemeleri kavanoza yerleştirdikten sonra turşu suyunu ekleyin.
- Maydanozu turşunun üstüne kapatacak şekilde bastırarak ilave edin.

Acı biber turşusu

Acı biber turşusu için Arnavut biberi, süs biberi, acı köy biberi kullanabiliriz. Acı süs biberini veya acı Arnavut biberlerini kurarken mutlaka sadece sirkeyle koyun. Bu hem acısını koruması acısından hem de olgunlaşmasını ve süreci kısaltmakla ilgili bize büyük avantajlar sağlamaktadır.

- Biberleri mümkün olduğunca sert ve düzgün olanlarından seçmeye gayret edin.
- Biberin saplarının kavanozuda fazla yer kaplamaması için aldıktan sonra içerisine de sirkenin girebilmesi için kesik açıp ikiye ayırın.
- Kavanozunuzun tabanına biberleri yerleştirin.
- Üzerine mayalanması için nohut ilave edin ve aralarına sarımsak ekleyin.
- Sonra tekrar biber ilave edin.
- Tekrar nohut ve sarımsak ekleyin kavanozun tamamını doldurup tekrardan 1 diş sarımsak ve nohut ilave ettikten sonra kalın limon dilimini turşunun en üst noktasına koyun ve sirke ekleyin.
- Tüm bunları yaptıktan sonra kapağını kapattığınız kavanozunuzu mutlaka serin ve güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 2 hafta süresinde bekletin.

Turşunun olgunlaşması

Sirke turşusu kurduysanız, sirke turşusu 1-2 haftalık içerisinde olacaktır. Genelde acı biber turşuları için bu tip turşular kullanılır. Karışık turşular, salatalık turşuları, lahana turşuları gibi sebze turşularında ise tuzlu su ve sirke karışımı kullanılır. Bu tür turşular yaklaşık 4-5 haftada olgunlaşır. 4-5 haftalık süreç içerisinde turşularınızın mutlaka serin yerde güneş görmeyecek şekilde saklanması gerekir.

Turşunun olgunlaşmasıyla ilgili en kolay kontrol salatalığın kontrol edilmesidir. Eğer salatalıkların rengi açık yeşil hatta sarıya dönüşmüşse turşunuz olgunlaşmaya başlamış demektir. 1 tane salatalığı kestiğinizde içindeki çekirdekli yapının yavaş yavaş şeffaflaştığını gözlemlersiniz. Salatalığı sıktığınızda artık ilk gevrekliği yoktur. Tamamen turşunun yumuşak dokusuna sahip olmaya başlamıştır.
Turşu kurarken çok önemli bazı noktalar vardır. Her şeyden önemlisi temizlik ve hijyendir. Kapların mutlaka çok temiz olması, malzemelerin düzgün seçilmiş olması gerekir.

Sert diri malzemelerden turşu yaptığınızda doğru randıman alırsınız. Aynı şekilde bu malzemelerin de çok iyi yıkanması şarttır. İyi yıkanmamış malzemeler bakteri barındırdıkları için turşunun bozulmasına yol açacaktır.

Turşu tuzu seçerken salamura tuz tercih etmeniz gerekir. Salamura tuz aynı zamanda turşunun çabuk olgunlaşmasını, kolay erimeyi ve turşu kurulumunda bize birçok kolaylığı sağlamaktadır.

Tuz ilavesinde oranlar oldukça önemlidir. Turşunun tuz oranını ayarlarken çok basit olan yumurta testini kullanabilirsiniz. Tuzlu suyu hazırladığınızda içerisine yumurtayı bıraktığınızda yumurtanın yüzdüğünü göreceksiniz. O zaman tuz miktarı yeterli demektir.

Yaptığınız turşu çok tuzlu olursa, turşu suyu su ile seyreltilebilir. Ancak bu durumda bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekecektir.

Turşu kurarken olgunlaşmaya yardımcı olması açısından içerisine nohut taneleri kullanabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız aromatik bazı otlar; örneğin nane turşunun hem tadını oldukça farklılaştıracak hem de lezzetli bir aroma katacaktır.

Tüm bunlara dikkat ettiğiniz taktirde oldukça lezzetli turşularınız olacaktır. Afiyet olsun.

Acı biber turşusu nasıl yapılır?

Acı biber turşusu için Arnavut biberi, süs biberi, acı köy biberi kullanabiliriz.

Acı süs biberini veya acı Arnavut biberlerini kurarken mutlaka sadece sirkeyle koyun. Bu hem acısını koruması acısından hem de olgunlaşmasını ve süreci kısaltmakla ilgili bize büyük avantajlar sağlamaktadır.

Turşu suyu malzemeleri
- 2 litre su
- 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu (salamura tuz)
- 1,5 bardak üzüm sirkesi

Acı biber turşunun yapılışı
- Biberleri mümkün olduğunca sert ve düzgün olanlarından seçmeye gayret edin.
- Biberin saplarının kavanozuda fazla yer kaplamaması için aldıktan sonra içerisine de sirkenin girebilmesi için kesik açıp ikiye ayırın.
- Kavanozunuzun tabanına biberleri yerleştirin.
- Üzerine mayalanması için nohut ilave edin ve aralarına sarımsak ekleyin.
- Sonra tekrar biber ilave edin.
- Tekrar nohut ve sarımsak ekleyin kavanozun tamamını doldurup tekrardan 1 diş sarımsak ve nohut ilave ettikten sonra kalın limon dilimini turşunun en üst noktasına koyun ve sirke ekleyin.
- Tüm bunları yaptıktan sonra kapağını kapattığınız kavanozunuzu mutlaka serin ve güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 2 hafta süresinde bekletin.

Sirke turşusu tuzlu suyla yapılan diğer turşulara göre oldukça hızlı olgunlaşır. Bazen 1-1,5 hafta süresinde de biberin özelliğine göre tüketebileceğiniz kadar hızlı olacağını göreceksiniz.


Salatalık turşusu nasıl yapılır?

Salatalık turşusu malzemeleri:
- Arzu ettiğiniz kadar salatalık
- 2 litre su
- 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu (salamura tuz)
- 1,5 bardak üzüm sirkesi

Salatalık turşusu için malzeme seçiminde dikkat edilecekler

Öncelikle salatalık turşusu yapmak için malzemeleri doğru seçin. Turşu için küçük kornişon, iri kornişon veya Çengelköy salatalığı ya da badem adı verilen minik salatalıklardan kullanabilirsiniz.

Bunun dışında, içi çekirdekli olan büyük boy salatalıklar turşu için uygun değildir. Bunlar turşu esnasında içleri boşalır ve kötü bir görünüm sağlar.

Turşu kurarken kullanacağınız tuz normal sofra tuzu olursa turşu çok tuzlu olur. Turşu kurarken iri tanecikli kaya tuzu kullanmanız gerekir.

Salatalık turşusu tarifi
- Salatalık turşusu yaparken uzun sapı varsa alın, daha sonra sivri bıçak yardımıyla salatının üzerine küçük delikler açın. Bu delikler dışındaki kabuğun sirke tarafından açılmasını sağlar. Sirke içine işleyerek turşuyu olgunlaştırmayı sağlar.
- Deldiğimiz salatalıkları kavanoza yerleştirin.
- Üzerine nohutları ve sarımsakları yerleştirin.
- Arzuya göre nane yaprakları ekleyebilirsiniz. Olgunlaşmayı daha iyi sağlamak için limon dilimleri ekleyebilirsiniz.
- Turşu suyunu hazırladıktan sonra yumurta ile tuz testi yapın.
- Yumurtayı turşu suyun içerisine bıraktığınız zaman yüzmesi gerekir. Bu tuzunun yeterli olduğunu gösterir.
- Turşu suyunu hazırladıktan sonra kavanoza ilave edin.
- Maydonozun saplarını ayıklamadan yaptığınız turşunun üstüne kapatacak şekilde bastırarak ilave edin. Bu turşunun üste çıkmasını engeller ve bozulmamasını sağlar. Ayrıca turşuya hoş bir koku ve aroma katar.
- Yaptığınız turşuyu serin bir yerde ışık görmeyecek bir şekilde saklayın. 3-4 hafta içerisinde olacaktır.

Afiyet olsun.

Püf noktası: Yaptığınız turşu çok tuzlu olursa, turşu suyu su ile seyreltilebilir. Ancak bu durumda bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekecektir.

Karışık turşu nasıl yapılır?

Karışık turşu hazırlarken çok farklı malzemeler kullanabilirsiniz. Bunun için fasulye, büyük kornişon, Çengelköy salatası, kırmızı domates, sivri biber, kırmızı lahana ve arzuya göre havuç da katabilirsiniz.

Turşu suyu malzemeleri
- 2 litre su
- 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu (salamura tuz)
- 1,5 bardak üzüm sirkesi

Turşu yapılışı
- Salatalıkları küçük küçük delin.
- Salatalığın uç kısmından kesik açabilirsiniz. Bunun amacı, içerisine turşu suyun girmesi ve turşunun olgunlaşması içindir. Fasulyelerinize de delikler açabilirsiniz.
- Kırmızı domatesleri bütün şekilde ilave edin.
- Kırmızı lahanaların iyi renk vermesi için 2'ye ya da 4'e bölmenizde fayda vardır.
- Malzemelerin iyi yıkanması gerekir.
- Karışık bir şekilde malzemenizi kavanozun içerisine koyabilirsiniz ama mümkün olduğunca her malzemeden her katta bulunmasına özen gösterin. Böylelikle turşuyu kullanırken istediğiniz malzemeyi tabağınıza servis yapabilirsiniz.
- Malzemelerimizi koyarken yine aralarına nohut ve sarımsak ilave edin.
- Hem güzel görselliyle hem de aroma için kavanozun kenarlarına limon dilimleri yerleştirebilirsiniz.
- Kırmızı lahanaların 1 tanesinin ortasına yerleştirin.
- Bütün malzemeleri kavanoza yerleştirdikten sonra turşu suyu için 2 litre su, 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu (salamura tuz), 1,5 bardak üzüm sirkesi gerekir.
- Maydanozu yaptığımız turşunun üstüne kapatacak şekilde bastırarak ilave edin. Bu turşunun üste çıkmasını engeller ve aynı zamanda bozulmaz ve turşuya aroma katar.


Turşunun yenmeye hazır olduğunu nasıl anlarız?

Öncelikle turşunun hangi tipte turşu olduğunu bilmeniz gerekir. Eğer sirke turşusu kurduysanız, sirke turşusu 1-2 haftalık içerisinde olacaktır. Genelde acı biber turşuları için bu tip turşular kullanılır.

Karışık turşular, salatalık turşuları, lahana turşuları gibi sebze turşularında tuzlu su ve sirke karışımı kullanılır. Bu tür turşular yaklaşık 4-5 haftada olgunlaşır. 4-5 haftalık süreç içerisinde turşularınızın mutlaka serin yerde güneş görmeyecek şekilde saklanması gerekir.

Turşunun olgunlaşmasıyla ilgili en kolay kontrol salatalığın kontrol edilmesidir. Eğer salatalıkların rengi açık yeşil hatta sarıya dönüşmüşse turşunuz olgunlaşmaya başlamış demektir. 1 tane salatalığı kestiğinizde içindeki çekirdekli yapının yavaş yavaş şeffaflaştığını gözlemlersiniz. Salatalığı sıktığınızda artık ilk gevrekliği yoktur. Tamamen turşunun yumuşak dokusuna sahip olmaya başlamıştır.

Tüm bunlara bakarak turşunun olgunlaşıp olgunlaşmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.





Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 5221
Kayıt tarihi : 27/01/08

https://zeka.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz